AALSMEER – De Aalsmeerse Ingrid Claasen zal op woensdag 30 mei van acht uur ’s avonds tot acht uur ’s ochtends vrijwillig haar vrijheid opgeven om het misbruik van minderjarige meisjes tegen te gaan.

Vrijdag 25 mei start de actie ‘Lock me up – Free a girl’. Bekende en onbekende Nederlanders laten zich twaalf uur opsluiten om geld in te zamelen voor de Stichting Stop Kindermisbruik.

,,Vijf jaar geleden zag ik de film ‘Human Trafficking’ over vrouwenhandel en kinderprostitutie. Ik ben dagen van slag geweest”, begint Ingrid. ,,Een paar jaar later vertelde Yolanthe Sneijder Cabau bij de TV-show over de stichting, die ze samen met Arjan Erkel heeft opgericht, om de strijd tegen kinderprostitutie aan te gaan. Ze waren aanwezig geweest bij een inval in een bordeel.

Je zag ranzige matrassen in vieze, kleine kamertjes. Ik ben zelf moeder van twee kinderen, een jongen van tien en een meisje van zeven. Deze meisjes waren niet veel ouder. Die hel kun je een onschuldig kind toch niet aan doen? Daar kon ik mijn ogen niet voor sluiten, dus ik heb contact opgenomen met de stichting. Sinds die tijd ben ik er altijd mee bezig en probeer ik het onderwerp altijd onder de aandacht te brengen in mijn netwerk.” Het raakt Ingrid diep, terwijl ze vertelt over de leefomstandigheden van deze minderjarige meisjes. ,,Meisjes vanaf zeven jaar worden twintig tot dertig keer per dag verkracht. Ze worden ontvoerd uit de bus, onder valse voorwendselen meegelokt of door hun ouders verkocht.

Dan worden ze gedrogeerd, mishandeld en opgesloten in kleine hokjes, waarvan de deur alleen maar opengaat voor een klant. En die nachtmerrie gaat dag in dag uit door. Ze gaan lichamelijk en psychisch kapot. Het zijn wegwerpvoorwerpen. Ze krijgen niet meer dan rijst, water en linzensoep. Zelfs een hond heeft het nog beter.

Door je kop in het zand te steken, verandert er niets.” De Stichting Stop Kindermisbruik probeert de situatie voor deze meisjes te verbeteren. Eigenaresse Wimmy Huvan restaurant The Red Sun op het Olympiaplein in Amsterdam heeft het initiatief genomen voor de actie Lock me up – Free a girl. In de etalage komen twee glazen hokjes van één meter bij twee meter te staan, waar 36 mensen tien dagen lang zullen worden opgesloten, levend op water en rijst.

Bekende Nederlanders zoals Manuela Kemp, Danny Froger, Jörgen Raymann en Paulien Huizinga laten zich sponsoren. Ook Ingrid probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor haar actie. Ze heeft hiervoor een eigen pagina, even zoeken naar haar naam, op de site www.justgiving.nl/events/1-lock-me-up. Doneren kan ook via de link op www.capeconsultancy.nl. Alle donaties zijn welkom, want elke euro helpt. Mensen mogen ook producten schenken die ik dan kan veilen of een T-shirt sponsoren dat ik dan zal dragen.

Via mijn smartphone en de sociale media houd ik iedereen op de hoogte. We hopen met elkaar meer dan een ton op te halen voor de twee miljoen meisjes die elke dag door een hel gaan van gedwongen prostitutie.”

Klik hier voor het volledige artikel in PDF formaat.